Craciunul in Cehia

Ca in majoritatea tarilor si in Cehia, Craciunul (Ajunul, 25 decembrie si 26 decembrie) este una dintre cele mai importante sarbatori din an.

Mos Nicolae – 6 decembrie

In Cehia, Mos Nicolae (6 decembrie) este semnul traditional de incepere a sarbatorilor de iarna. Mai ales pentru copii este o zi plina de emotie si de farmec. Insotit de un ingeras si un dracusor, Mos Nicolae merge din casa pentru a vizita copiii. Daca au fost cuminti intregul an, copiii primesc de la Mos Nicolae mici bunatati ca de exemplu ciocolata, fructe si nuci. Mos Nicolae le aseaza seara pe pervazul ferestrei. Daca au fost rai, dracusorul le aduce niste cartofi si carbuni sau ii ia chiar in sacul lui. Mos Nicolae, dracusorul si ingerasul sunt de fapt persoane deghizate, prieteni apropiati sau membri ai familiei.

In perioada de dinaintea Craciunului, in Cehia se organizeaza numeroase targuri si intreaga tara sclipeste. Punctul culminant il reprezinta seara din Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie. Peste zi toti tin post, pentru ca seara, infometati sa vada “purcelusul auriu”. Masa traditionala de Craciun este alcatuita din supa de mazare, crap cu salata de cartofi, “kuba” (arpacas cu ciuperci), chec de Craciun si alte dulciuri. Dupa masa, intreaga familie se aduna in jurul bradului de Craciun si impart cadouri.

In afara festivitatilor traditionale, in Cehia exista si niste traditii nostime: de exemplu, in zile de sarbatoare, tinerele fete arunca un pantof. Daca atunci cand cade, varful acestuia arata spre o usa, inseamna ca tanara fata se va casatori in anul urmator.

Multe familii pun sub farfuriile lor solzi de crap, spunandu-se ca acestia vor aduce bogatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *