Crăciunul în Austria

În Austria se vestește începutul sărbătorilor de iarna începând cu primul „advent”. Cuvântul „advent” vine din limba latină și înseamnă „sosire”. El semnifică timpul în care creștinii se pregătesc pentru sărbătoarea de Crăciun cu aproximativ patru săptămâni înainte. Timp de patru duminici întreaga familie se adună în jurul unei coronițe de advente, o coroană din ramuri de brad cu patru lumânări, și cântă sau citesc povești. De fiecare dată se mai aprinde o lumânare. Atunci când ard toate lumânările, înseamnă că a venit Crăciunul.

Traditia Craciunului – cu 4 saptamani inainte

Cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului reprezintă o probă de răbdare pentru toți copiii. Pentru a le scurta așteptarea, în multe case se găsește un calendar de advent. În fiecare zi, copiii au voie sa deschidă una din cele 24 de ușite, în spatele căreia se ascunde o poză colorată sau o figurină din ciocolată.

Pentru ca micul Iisus să și aducă cadourile dorite, copiii scriu în timpul adventului liste cu ceea ce își doresc. Acestea se pun la fereastră împreună cu ciocolată sau prăjiturele, astfel ca micul Iisus să vină în timpul nopții și să le ia.

O zi deosebită în perioada sărbătorilor, mai ales pentru copiii, este ziua de 6 decembrie, deoarece atunci vine Moș Nicolae. Având înfățișarea unui bătrân episcop cu toiag, el sosește cu sacul plin de bunătăți, dar numai dacă au fost cuminți.

Pe 24 decembrie, în sfârșit a sosit timpul! Un clopoțel vestește începutul Ajunului. Acum, cu emoție, familia are voie să intre în camera de Crăciun, unde se află bradul împodobit cu lumânări și globuri. Sub el, chiar lângă iesle, se află cadourile. Membrii familiei cântă sau citesc povești de Crăciun. Bineînțeles că nu au voie să lipsească clasicul colind „Stille Nacht, heilige Nacht” . Apoi, se servesc punct și prăjiturele și se desfac cadourile.

După despachetatea cadourilor urmează o masă festivă, care include de cele mai multe ori crap sau gâscă. Dar cea mai mare bucurie o reprezintă croasantul cu vanilie și alte prăjiturele de Crăciun deoarece în ceea ce privește foietajele, austriecii sunt adevărați gurmanzi. Seara Ajunului se încheie cu o vizită la slujba de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *