Craciunul in Slovacia

In Slovacia, sarbatorile de iarna incep cu patru duminici inainte de Ajunul Craciunului. In fiecare saptamana, se mai aprinde inca o lumanare in coronita de Craciun. Cand sunt aprinse toate patru lumanarile, Craciunul bate la usa. Ceea ce nu poate lipsi este vizitarea unuia dintre multele targuri de Craciun.  Printre cele mai cunoscute  si iubite targuri se numara cel de la Bratislava, de unde se pot cumpara decoratiuni de Craciun, suveniruri, placinte umplute si punci aromat.

Ajunul Craciunului – 24 decembrie

Ziua de 24 decembrie – este punctul culminant al Sarbatorilor. Odata cu aparitia prinei stele de pe cer, familia se aseaza la masa dupa o zi lunga de post. Mancarea traditionala este crapul cu salata de cartofi. Alte feluri sunt supa de varza, placinta cu miere, mancarea de mzare sau de facole si tipicele “opekance” – macaroane sau aluat dulce cu mac si cu branza.

Dupa masa de seara, familia se aduna in jurul bradului si deschid cadourile, care in Slovacia sunt aduse de pruncul Iisus. In vremurile trecute, darurile aveau o mare valoare simbolica:

  • merele insemnau sanatate
  • nucile – intelepciune
  • bijuteriile – frumusete si noroc
  • monedele – bogatie si succes.

Festivitatile se incheie cu slujba de la miezul noptii. In ziua de Craciun – ziua Nasterii lui Iisus – nu se fac decat treburi marunte in gospodarie, pentru a nu aduce ghinion. Cel mai important este sa serbezi Craciunul alaturi de familie si de prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *